Universitat Rovira i Virgili

Jornades Educació Infantil

XVII Jornada d’Educació Infantil Terres de l’Ebre

 Mirada Atenta a l’educació Infantil. La Ciència des d’una mirada crítica i indagadora

15 de febrer de 2025

Aquesta jornada està dirigida a professionals de l'educació infantil interessats a explorar noves maneres d'introduir la ciència als més petits. Durant l'esdeveniment, es reflexionarà sobre com fomentar una mirada crítica i indagadora en l'alumnat, a través d'activitats pràctiques que promoguin l'experimentació, l'observació i la resolució de problemes. S'abordaran metodologies actives que parteixen de les preguntes dels infants i de l'exploració del seu entorn quotidià, potenciant la seva curiositat natural i la seva capacitat per reflexionar sobre el món que els envolta.

 Objectius

Pujar

 Programa

09.15h. Inauguració de la jornada.
09.30h.

Sra.  Montserrat Pedreira. Directora Grau en Mestre d'Educació Infantil . Facultat de Ciències Socials
de Manresa.

" Educació infantil  i Ciència, tan lluny i tan a prop" .

10.30h.

1ª SESSIÓ DE TALLERS

TALLER 1      "Un tastet de Lab 0_6". Sra. Montserrat Pedreira.
TALLER 2      "Cuinant, cuinant, cuinetes!". Sra. Pilar Melcón.
TALLER 3      "Una pedra, un os, un pinyol de llimona". Sra. Núria López.

11.30h. Descans.
12.00h.

2ª SESSIÓ DE TALLERS

TALLER 1      "Un tastet de Lab 0_6". Sra. Montserrat Pedreira.
TALLER 2      "Cuinant, cuinant, cuinetes!". Sra. Pilar Melcón.
TALLER 3      "Una pedra, un os, un pinyol de llimona". Sra. Núria López.

13.00h. Cloenda de la jornada.

Pujar

 Lloc de Realització

  • Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre de la URV.
    Av. Remolins, 13-15. 43500. Tortosa

Pujar

 Inscripcions

Pujar

Conferència inaugural

La curiositat, l'incansable desig explorador, les sorprenents i inesgotables preguntes, l'interès per conèixer, per saber com funciona, la insistència en repetir fins a controlar.... qualitats totes molt relacionades amb el coneixement científic que apareixen en els infants de manera natural.
Quin ha de ser el paper de l'escola per continuar afavorint aquestes qualitats de base? Proposem combinar les propostes de lliure elecció amb les oportunitats que ofereix la vida quotidiana de l'aula per a dotar de continuïtat i consciència els aprenentatges, a partir de la implicació dels infants.

Pujar

 Mostra d'experiències

El taller presenta propostes per a promoure la ciència entre els infants. En un primer moment,  les participants interactuaran amb les propostes i materials per a poder comentar i reflexionar posteriorment sobre el concepte científic subjacent, possibilitats de continuïtat, el paper de la mestra o qualsevol altre aspecte que preocupi.

Què fem quan cuinem a la cuineta de l'escola? Quins materials fem servir? Quins podríem utilitzar? Què ens aporten?

A partir d'una activitat habitual a les aules d'infantil, incorporarem la mirada de la ciència, el treball sobre el model de  matèria.

Treballarem el joc com a eina d'aprenentatge, el paper dels diferents materials que posem al seu abast i com aquests ens ajuden a treballar la mirada de la ciència. Una proposta que pot créixer,també, en d'altres espais de treball.

Un taller on reflexionar plegats.

Què sabem d'una pedra, d'un os o d'un pinyol de llimona? Què tenen en comú? En què es diferencien?

Des de ben petites, les criatures observen el seu entorn, classifiquen els materials, les joguines, el menjar... i també experimenten amb tot allò que tenen el voltant.

Us proposem un material i unes activitats que aprofitant aquestes maneres de fer, ajudin als infants a construir el model d'ésser viu .

Per fer-ho caldrà oferir uns elements que ajudin a fer evolucionar les idees inicials dels infants i facilitar que aquestes s'acostin als models propis de la ciència.

Pujar

 Organitzen

Col·labora

Pujar