XV Jornada d’Educació Primària Terres de l’Ebre
Mirada Atenta a l’Educació Primària i Secundària. La Ciència des d’una Mirada Crítica i Indagadora
29 de març de 2025
Aquesta jornada està dirigida a professionals de l'educació primària interessats a explorar noves maneres d'introduir la ciència a l'alumnat d'aquesta etapa educativa. Durant la jornada, es reflexionarà sobre com fomentar una mirada crítica i indagadora en l'alumnat, a través d'activitats pràctiques que promoguin l'experimentació, l'observació i la resolució de problemes. S'abordaran metodologies actives que parteixen de les preguntes de l'alumnat i de l'exploració del seu entorn quotidià, potenciant la seva curiositat natural i la seva capacitat per reflexionar sobre el món que els envolta.
- Fomentar la curiositat i l'esperit crític: Incentivar que l'alumnat faci preguntes, desenvolupi hipòtesis i explori el món que l'envolta amb una actitud crítica davant els fenòmens científics del seu dia a dia.
- Desenvolupar habilitats d'observació i experimentació per guiar a l'alumnat d'educació primària a través d'activitats d'experimentació senzilla, perquè pugui observar canvis, identificar patrons i treure conclusions per si mateixos.
- Promoure el treball cooperatiu i la discussió col·lectiva amb la finalitat d'afavorir el treball en grup per resoldre problemes científics de manera col·laborativa, aprenent a valorar les opinions dels altres i a construir coneixement compartit.
- Establir connexions entre ciència i vida quotidiana per mostrar com la ciència està present en la seva vida quotidiana i com poden utilitzar-la per entendre millor el món.
- Potenciar la creativitat en el procés científic i proporcionar espai perquè els infants creïn les seves pròpies solucions o experiments, encoratjant la creativitat en la ciència.
Programa
09.15 h. | Inauguració de la jornada |
09.30 h. |
. Sra. Digna Couso. Professora agregada. Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències experimentals. "El repte d'ajudar a pensar críticament des de les aules" . |
10.30 h. |
1ª SESSIÓ DE TALLERS TALLER 1 "Calor, temperatura i adaptacions dels animals". Sra. Elena Gayan. TALLER 2 "De la sorpresa a la indagació". Sra. Núria López i Sra. Pilar Melcon. TALLER 3 "Activitats sobre el cicle de l'aigua". Sra. Roser Nebot. |
11.30 h. |
Descans. |
12 h. |
2ª SESSIÓ DE TALLERS TALLER 1 "Calor, temperatura i adaptacions dels animals". Sra. Elena Gayan. TALLER 2 "De la sorpresa a la indagació". Sra. Núria López i Sra. Pilar Melcon. TALLER 3 "Activitats sobre el cicle de l'aigua". Sra. Roser Nebot. |
13 h. |
Cloenda de la Jornada |
Inscripcions
Lloc de Realització
- Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre. Av. Remolins, 13- 15. Tortosa
Conferència inaugural
- Sra. Digna Couso.
- "El repte d'ajudar a pensar críticament des de les aules"
En una societat saturada d'informació i influenciada per la intel·ligència artificial, el pensament crític és una habilitat imprescindible per als estudiants del segle XXI. Però què és el pensament crític? Quines components el conformen? Com podem fomentar-ho des de l'aula? A la conferència parlarem d'aquests temes i posarem exemples sobre com promoure'l explícitament a través del modelatge docent, rutines de pensament i metodologies que fomentin el debat, la indagació i l'anàlisi de fonts fiables. L'objectiu és abordar els reptes actuals des d'una escola per a tothom compromesa amb els valors per una ciutadania més crítica i responsable.
Tallers
- Calor, temperatura i adaptacions dels animals.
- Sra. Elena Gayán Rico.
- 6è primària, primer cicle d'ESO
Durant el taller es faran servir diversos materials com a models analògics per simular els mecanismes de refrigeració d'elefants i hipopòtams i els mecanismes de manteniment de calor corporal dels pingüins. Aquestes simulacions ens permetran treballar:
- La diferència entre calor i temperatura
- El disseny de petites recerques
- Alguns mecanismes de transmissió de calor
- Exemples d'adaptacions dels animals a la temperatura ambiental
- De la sorpresa a la indagació.
- Sra. Núria López i Sra. Pilar Melcon
- Primers cursos de primària
A vegades l'observació dels objectes, de fenòmens, ens sorprenen, provoquen curiositat. Caldrà transformar aquesta en preguntes investigables que intentarem respondre a partir de la indagació.
En aquest taller ens enfrontarem a un fenomen i cercarem explicacions fent servir la indagació com a procés d'aprenentatge científic.
- Activitats sobre el cicle de l'aigua.
- Sra. Mª Roser Nebot Castelló
- 3r i 4t de primària.
Durant el taller els participants durant a terme diferents activitats pràctiques per entendre alguns dels processos que tenen lloc en el cicle de l'aigua. Es plantejaran preguntes sobre els fenòmens naturals relacionats amb el cicle de l'aigua i es connectaran amb alguns impactes ambientals.